Karmienie siebie, dobre jedzenie
Jesień,  Lato,  Piąta pora roku,  Wiosna,  Zima

Karmienie siebie

Od roku żywo interesuję się gotowaniem. Dlaczego? Bo odkryłam świat przepisów, które urzekły mnie swoją prostotą i oczarowały właściwościami dodawanych przypraw. Dla mnie zdrowe odżywianie to przyjmowanie tego, co w danym czasie serwuje nam lub przechowuje dla nas – bez pomocy konserwantów – natura. Prawdziwie zdrowe potrawy to takie, który sama mogę stworzyć z czystych, nieprzetworzonych składników. Na tym właśnie polega świadome i prawdziwe karmienie siebie.Buraki, dynia, jabłka, kapusta kiszona, cukinia, bakłażan, imbir, kolendra, płatki owsiane, kasza jaglana, seler naciowy, czosnek, kurkuma, natka pietruszki, masło klarowane, olej rzepakowy, miód, ocet jabłkowy, siemię lniane, że o naparach ziołowych nie wspomnę, na stałe zagościły w mojej kuchni. Zestawiam je z innymi naturalnymi i świeżymi produktami (sery, jogurt naturalny, przeróżne warzywa i owoce, mięso – póki co, nie rezygnuję z niego) starając się jednak komponować je zgodnie z zaleceniami diety niełączenia, o której więcej tutaj.

Wszystko zaczęło się od odkrycia przeze mnie przepisu na śniadaniową owsiankę, którą od tamtej pory jadamy co najmniej dwa razy w tygodniu.

OWSIANKA PEŁNA ZDROWIA

Składniki (dla dwóch osób):

  • 10 łyżek płatków owsianych (górskich lub klasycznych, bo z błyskawicznych robi się papka)
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mieszanki nasion (siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni)
  • 2 banany lub – dla liczących kalorie – 2 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego
  • szczypta cynamonu lub pokruszonego w moździeżu kardamonu
  • w wersji zimowej – starte 2 cm korzenia imbiru 

Wykonanie:

Płatki owsiane przepłukać w sitku pod bieżącą zimną wodą, odcedzić, przełożyć do miseczki i zalać wodą mineralną/źródlaną do pokrycia. Dodać jagody goji i pozostawić do namoknięcia na całą noc.

Rano odlać nadmiar wody i przełożyć zawartość miseczki do niewielkiego garnka. Ustawić minimalny ogień. Dodać po kolei: dwie łyżki jogurtu, starte na tarce z grubymi oczkami banany lub jabłka, sok z cytryny, miód i pozostałe składniki. Całość lekko podgrzać, żeby miód i cytryna nie straciły swoich cudownych właściwości.

Przełożyć do miseczek i podawać. Zimą zwracam szczególną uwagę na to, żeby śniadanie było nie tylko pożywne i zdrowe, ale także ciepłe, więc taka owsianka wzbogacona o rozgrzewający imbir jest idealną propozycją kulinarną 🙂

Według własnego upodobania, a także pory roku można dodawać do owsianki inne owoce (polecam ze świeżą brzoskwinią pokrojoną w kostkę, mniam 🙂 ) oraz przyprawy (np. zimą korzenna przyprawa własnej roboty).

Smacznego 🙂

Na początku, przed ugotowaniem czegokolwiek, stale chodziłam do różnych sklepów i na stragany, bo kompletowałam te wszystkie ziarenka, przyprawy i eliksiry, które w większości dopiero poznawałam. Ale już po paru miesiącach częstotliwość moich zakupów znacznie zmalała z uwagi na dużą wydajność tych produktów i obeznanie się zarówno z nimi jak i z miejscami, gdzie można je dostać. Po prostu musiał zajść naturalny proces wymiany starego na nowe 🙂 A ja wiele się nauczyłam. W zasadzie cały czas się uczę i sprawia mi to ogromną radość.

Dbając o swój rozwój duchowy w pewnym momencie odkryłam, że równie ważne jest to, jak dbam o swoje ciało: czym je żywię, jak ćwiczę, kiedy i na jak długo kładę do snu. To są bardzo istotne sprawy, które zgłębiam coraz bardziej i chcę się nimi dzielić.

Wkrótce pojawią się kolejne, bardziej szczegółowe wpisy dotyczące tego, co jem i dlaczego.

Dużo miłości 🙂

Gajka